torstai 1. joulukuuta 2016

11.11. Motivointi ja valmentava johtajuus



Motivointi ja valmentava johtajuus

Sekä motivointi että valmentava johtajuus pitivät sisällään yksityiskohtaisen ymmärryksen mielessäni ennen kurssia. Motivointi merkitsi ajattelussani kannustamista, tsemppaamista, mielenkiinnon ja merkityksen tietoista etsimistä. Konkreettisesti motivointi liittyy ensimmäisiin johtajaopintoihini varusmiespalveluksessa. Puolustusvoimien johtamisajattelussa (syväjohtaminen, Vesa Nissinen) motivointi on yksi neljästä johtamisen kulmakivestä. Jokaiseen koulutustilanteeseen tuli johtajana suunnitella motivointiosuus, jolla pyrittiin tehostamaan alaisten oppimisprosessia. 

Valmentava johtajuus taas oli mielessäni huomattavasti suppeampi merkityskokonaisuus. Siksi keskityn tekstissäni siihen. Aatteesta tuli mieleen lähinnä urheiluvalmennus, jossa kokemukseni mukaan valmentaja on se ihminen, joka vaatii junioripelaajia juoksemaan kovempaa elehtien kovaäänisesti jalkapallokentän laidalla. Toisaalta johtamisideana valmentava johtajuus liittyy mielessäni johtajuusajattelun kehittymiseen. Joillakin johtamisen ja markkinoinnin perusopintojen kurssilla oli dia, jossa esiteltiin johtamisen evoluutiota. Siinä valmentava johtaminen nähtiin auktoriteetti- ja positiolähtöisyyden sijasta luottamukseen, yksilökohtaiseen oppimiseen ja kehittämiseen tähtäävänä vuorovaikutussuhteena. Muistan, kuinka luennoitsija mainitsi melkein turhauttavan usein kuullun lauseen ”nämä käsitteet ovat luonnollisesti karkeita yksinkertaistuksia, totuus käsitteistä on monipuolisempi”. 

Professori Esa Hiltusen luentodiat olivat mielestäni ytimekkäitä; Hiltunen on osannut ottaa esille sopivasti liiketoimintatieteen alan tutkimuksellista historiaa ja hänen mielestään ansioituneita nykyteorioita molemmista aiheista. Erityisen mielekkäältä minusta tuntui Hiltusen tapa suomentaa tekstinsä, mikä sopii hyvin peruskurssin sisällöksi. Aihe saa ymmärrettävän alun, kun eräässä diassa kuvaillaan tutkimuksen käsitelleen erityisesti piirreteorioita (johtajan ominaisuudet), johtamistyylejä sekä kontigenssiteorioita (tilannetekijöiden vaikutukset johtamiseen). 

Iso puutos on luentoaiheen suppea valmentavan johtajuuden käsittely. Aiheelle ei ole varattu kuin yksi dia! Ei aiheen kehityshistoriaa, ei tutkija- ja tutkimustietoja, ei esimerkkejä. Luentomateriaalin maininta valmennuksesta prosessina jossa kehitetään ja edistetään työntekijän kykyjä rakentavien ehdotusten ja rohkaisun kautta on mielestäni totaalisesti liian suppea määritelmä. Aines ei jalostanut tai lisännyt merkittävästi ymmärrystäni aiheesta. Pyrin jatkossa etsimään aiheesta teorioita ja tutkimuksia, joita oletan löytyvän johtamisen tunnetuimmista oppikirjoista.

-Juho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti