sunnuntai 4. joulukuuta 2016

27.10.2016 Ryhmä, tiimi ja joukkue – onko konflikteja odotettavissa? Johtamisopintojen alkutaival ja tiimien johtaminen.

Tämä oli ensimmäinen johtamisen luentoni (en päässyt aloitusluennolle). Moodle-sivuston perusteella kurssi näytti hyvin organisoidulta ja kurssin sisältöä oli selvästi hiottu vuosien myötä. Ryhmätyö vähän epäilytti, sillä aiemmissa opinnoissa on useita haastavia kokemuksia ryhmätöistä. Miten osuvaa, että kurssin alussa paneudutaan juuri ryhmädynamiikkaan ja pohtimaan sitä, miten ryhmät, tiimit ja joukkueet poikkeavat toisistaan. 

Luennon aikana esille tuli kolme itselle ennestään tuntematonta käsitettä: sosiaalinen fasilitaatio sekä unitaristinen ja pluralistinen näkökulma. Sosiaalisen fasilitaatio kuvaa ihmisen toiminnan paranemista muiden ihmisten läsnäollessa. Yleensä toiminta paranee yksinkertaisissa tehtävissä, mutta monimutkaisissa tehtävissä yleisöstä voi olla haittaa. Myös henkilön luonteenpiirteet vaikuttavat: introvertti kokee yleisön helpommin häiriöksi, ekstrovertti tueksi. Sosiaalisen fasilitaation käytettävyyttä nykyaikaisissa, digitaalisissa ja virtuaalisissa työympäristössä on käsitelty monipuolisesti Elizabeth Marshin blogipostauksessa: 5 implications for social facilitation theory for employee performance in the digital workspace. Tekstin mukaan sosiaalinen fasilitaatio voidaan sisällyttää monella tasolla uusiin työympäristöihin, mutta työympäristön ja toimintatapojen suunnitteluun täytyy kenties käyttää enemmän aikaa. Itse olen lähempänä introverttia ja tunnen helpommin suoritustani seuraavat ihmiset häiriöksi kuin kannustimeksi. Mikäli muut ihmiset ovat samassa tilassa tekemässä omia töitänsä, ne kannustavat itseänikin aktiiviseen työotteeseen. Mutta mikäli muut ihmiset nimenomaan havainnoivat työsuoritustani, muutun yksinkertaisissakin tehtävissä kömpelöksi.


Unitarismi ja pluralismi olivatkin itseään selittäviä termejä: tilanteita, joissa on joko yksi (uni), hallitseva näkökulma tai sallitaan useat (plural) erilaiset näkökulmat. Konfliktien hallinnassa nämä näkökulmat käyttäytyvät eri tavoin. Unitarismissa lähtökohtana on yksi, kaikkien hyväksymä näkökulma/keino/tavoite, jota kohti kaikki pyrkivät. Pluralismi puolestaan lähtee oletuksesta, että konfliktit ovat osa ryhmän normaalia toimintaa, sillä erilaiset tavoitteet ja toimintatavat aiheuttavat luontaisesti ristiriitatilanteita. Esimerkkinä unitarismisesta toimintatavasta on kuvattu pienet perheyritykset, joissa yrityksen johto ja työntekijät ovat samaa, yhteen hiileen puhaltavaa joukkuetta.


Omaa työhistoriaani peilaten luennolla kiinnostavaksi teemaksi nousi Belbinin tiimiroolit ja niiden tunnistaminen työpaikoilla (kuva luentodiasta alla). Oman kokemukseni myötä ei-ammattijohtajat rekrytoivat herkästi ihmisiä, jonka toimintatavat ja työroolit ovat samanlaisia kuin itsellä. Tämän seurauksena koko tiimi voi koostua esimerkiksi ideoijista tai viimeistelijöistä, jolloin tiimin toiminta jää puutteelliseksi. Esimiehenä toimivien ja erityisesti rekrytointia tekevien henkilöiden olisikin hyvä tiedostaa omat luontaiset roolinsa ja se, onko omaan työyhteisöön kasautunut samanlaisen rooleja ottavia työntekijöitä. Isoissa yrityksissä HR-osaston ammattitaito auttaa varmasti suuntaamaan rekrytointiprosesseja myös näiden tekijöiden osalta oikeaan suuntaan, mutta pienyrityksissä uskoisin tämän nousevan haasteeksi.

 


Koen konfliktit työelämän haastavimpiin tilanteisiin ja (valitettavasti) huomaan helposti ottavani ristiriitatilanteissa välttelijän roolin. Luennolla käsiteltyyn TKI-mallia (Thomas-Kilmann Conflict Mode Instrument) voisin käyttää hyvin oman kehittymisen työkaluna ja oppia sen avulla ottamaan tarkoituksenmukaisempaa roolia ristiriitatilanteissa. Mallista ja konfliktien ratkaisusta löytyi hyvä Youtube-video:
 
Koko kurssin tavoitteita ajatellen, kurssisisällöstä minua kiinnostavat erityisesti henkilöstövoimavarojen johtaminen sekä viestinnän johtaminen. Haluaisin myös oppia enemmän johtamisesta liiketoiminnan näkökulmasta, mikä saattaa yliopistomaailmassa työskennellessä muuten jäädä hieman taka-alalle. Nykymaailman työkulttuurissa haluaisin myös työkaluja muutosjohtamiseen, sillä olen huomannut muutoksen olevan useissa työyhteisöissä erityisen haastava prosessi. Kurssin tavoitteena on myös saada haltuun alan perussanasto ja keskeisimmät teoriat, jotta pystyn paremmin seuraamaan alan julkaisuja. Ne hallitsemalla uskon myös ymmärtävän paremmin seuraavien kurssien asiasisältöjä ja kokonaisuuksia.

P.S. Pelkoni ryhmätyöstä osoittautui täysin turhaksi. Ryhmämme vaikuttaa aivan loistavalta: innokkaalta ja vastuuntuntoiselta. Jokainen ryhmän jäsen sai äänensä hyvin kuuluviin ja tehtävänjako sujui kitkattomasti.


Kristiina


Tosi hyvää ja monipuolista pohdintaa aiheesta :) hienosti oot myös peilannut itseäsi ja ajatuksiasi aiheisiin, tekstistä tulee heti paljon mielenkiintoisempi! Pitää itekin opetella tuota :)

ja samaa mieltä ryhmästä ;D

- Kiia

Erittäin hyvää pohdintaa ja oheismateriaali elävöittää mainiosti tekstiä. Olen myös ryhmään tyytyväinen ainakaan ei jää oppimispäiväkirja pituudesta kiinni :D.

- Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti